Upudstvo za WordPress

CMS

Contact Management System – CMS je sistem za upravljanje sadržajem, softvera koji radi na web serveru, uz pomoć koga se se može bez poznavanja programiranja i ostalih naprednih veština i znanja upravljati sadržajem. Jednostavno je kreiranje sadržaja, nije potrebno znanje o programiranju, ako umete da koristite kompjuter, word, facebook, ili tome slicno možete i da upravljate sadržajem na Vašem web sajtu. Uz pomoć grafičkog korisničkog intrfejsa možete veoma lako i jednostavno da unosite tekst, slike, multimedijalni sadržaj, i još puno toga i da na taj način napravite i održavate dinamički web sajt.
Uz pomoc CMS možete da postavljate dinamički sadržaj – dodaci poput foruma, kolica za kupovinu, pretraga i slično su tipični moduli ili pluginovi koji se mogu uvek nadograditi na sajt. Mozete da radite dnevna ažuriranja – nema potrebe da stalno angažujete dizajnere za svaku sitnu izmenu koju želite da napravite. Sami ste u mogućnosti da to obavljate.
Ima puno CMS sistema, besplatnih ili opensorce. Najpoznatiji su: Joomla, Drupal, Magento i WordPress, svi su napisani u programskom jeziku PHP i MySQL. Ovde ćemo pisati o WordPresu kao najzastupljenijem i najboljem.
Wordpress je najpoznatiji blogimg sistem ali se sa dva klika može pretvoriti u sajt, ili uz adekvatan plugin u pravu prodavnicu, forum, kancelariju za rezervacija mesta u restoranu, soba idr, portfolio.

WordPress – Upotreba, ključne stvari i terminologija

POST – post. Ovo je najosnovniji tip sadržaja koji će činiti većinu vaših blogova, mozete ih zvati i vestima, člancima, magazinom, postovima. Post se sastoji od naslova, samog sadržaja teksta, dana objavljivanja, kategorije, tagova, i povezanih atačmenta (kao što su slike, pdf dokumenti, video i autio snimci). Blog postovi su u suštini namenjeni da budu prikazani hronološki, tako da se najnoviji ili onaj koji je pisan poslednji prikazuju kao prvi.

SADRŽANE SLIKE – featured images.  Služi da povezete sliku za post. Kada je podešena, teme koje podržavaju featured images će automatski prikazati sliku pored posta.

STRANA – page. One su napravljene da čuvaju statični sadržaj za vaš sajt koji ne bi trebalo da ima datum objavljivanja – kao “O meni”, “Kontakt”, “Proizvodi” “Naši radovi” “Rezervacija” i slično. One takođe ne moraju da budu tagovane i kategorizovane i nisu uključene kada korisnik gleda vašu arhivu bloga. U suštini ćete koristiti strane za sadržaj koji želite u svako doba da povežete linkom sa početne strane. Uglavnom se smestaju u meni, sa podmenijima za lakšu navigaciju Strane takođe mogu imati hijerarhiju.

KATEGORIJE – category. Termini za klasifikaciju postova. Postovi mogu imati jednu ili više kategorija, i kada korisnici pretražuju arhivu kategorije, biće im prikazana lista svih postova u toj određenoj kategoriji. Takođe, možete dodati podkategorije da bi stvorili hijerarhiju, ako je ona potrebna vašem blogu. Ako ne uspete nešto da kategorizujete, sistem će dodeliti osnovnu kategoriju “nekategorisano” vasem blogu tj. postu.

TAG – tag. Tagovi bi trebalo da opišu post preciznije od kategorija, i mogu biti korišćeni od strane pretraživača kako bi uzeli u obzir relevantnost strane. Oni vam dozvoljavaju da napravite “tag oblak” vidžete i da takođe imate arhivirane strane slične kategorijama. Oni nisu od suštinske važnosti, ali se preporučuju.

TEMA – theme. Prikaz vašeg bloga ili sajta,  a WordPress ima više besplatnih tema šablona od bilo kog sistema od više stotina hiljada. Biranje neke teme može biti ili lako ili noćna mora – i zato je ceo odeljak ovog teksta posvećen njima.

VIDŽET – widget. To možete dodati vašem blogu na različitim mestima, u zavisnosti da li tema podržava widžete – oni idu u sidebar, moze da bude levi, desni, podnozje ili zaglavlje.

MENI – menu. Možete kreirate menije bilo gde na vašoj temi ako ih tema podržava da biste lakse navigovali kroz sajt i da biste povezali stranice.

KOMENTARI – comments. standardni su za blogove, ali ih možete isključiti pošto su po defaltu uključeni. Komentari za stranice nisu podrazumevana opcija, za blogove jesu.

Upudstvo za korišćenje

Instalacija

WordPress je blog platforma čiju besplatnu instalaciju možete skinuti sa Interneta (www.wordpress.org). Prednosti korišćenja ove blog platforme: jednostavnost pokretanja i korišćenja (brzo se instalira, dovoljno je intuitivan za korisnike početnike…) i mogućnost proširenja WordPressa (stotine besplatnih raznovrsnih plugina i tema). WP je pisan u php-u i koristi mysql bazu za čuvanje tekstova i ostalih podataka.
Potražite kako instalirati WordPress na WAMP serveru u localhostu.

Instalacione metode

Kao što sam spomenuo, možete koristiti ili standardni Fantastico instaler koji je došao sa vašim hostingom da bi podesili svoj novi WordPress, ili možete skinuti i pokušati da ga instalirate sami. Predlažem vam da pokušate i jedno i drugo, da budem iskren, skidanje i FTP-ovanje fajlova je dobra vežba i imaćete priliku da vidite direktorijume i strukturu fajlova iza WordPress-a. Takođe ćete morati da podesite novu bazu podataka koju će WordPress koristiti, tako da je to dobar način da naučite sve o cPanel-u.

Radije nego da vam ponavljamo ono što se već zna, uputićemo vas u smeru WordPress kodeksa koji sadrži sva uputstva za podešavanje WordPress-a koristeći standardni cPanel. (http://codex.wordpress.org/Installing_WordPress#Using_cPanel)

Logovanje

Admin panelu za vašu WordPress instalaciju se uvek može pristupiti preko mojsajt/wp-admin, ali ukoliko ste već ulogovani treba da vidite admin panel u gornjem delu ekrana kada gledate bilo koji neadministratorski deo vašeg bloga.

Kontrolna tabla

Kontrolna tabla (Dashboard) je administrativni deo bloga koji služi za uređenje i održavanje bloga.

wp-1

Ovo je standardan (default-ni) izgled kontrolne table. Link Help (1) omogućava vam da se upoznate sa sadržajem i mogućnostima kontrolne table, odnosno prikazuje kratak opis trenutno otvorene stranice kontrolne table. Navigacija sa leve strane (2) daje vam niz linkova za pristup administratorskim prozorima za uređenje bloga. Možete da prikažete ili sakrijete module (Right Now, Recent  Comments, QuickPress,…) i da utičete na njihov raspored u okviru kontrolne table. Vidljivost modula podešavate u prozoru koji otvarate klikom na Screen Options (3), a na raspored utičete  prevlačenjem modula na željeno mesto. Neke od modula možete proizvoljno konfigurisati i ti moduli imaju link Configure u naslovnoj liniji kada se pozicionirate iznad nje.

Pisanje posta i strane

– Post – osnovni sadržaj bloga, može biti otvoren za komentare i uglavnom se postavlja na front page – Page – statična stranica koja je najčešće povezana sa navigacijom (sidebar ili navigation bar); npr. about page Post je članak na blogu koji se objavljuje u određeno vreme od strane autora. Može se dodeliti nekoj kategoriji i može biti tagovan ključnim rečima zbog pretrage. Kasnije će biti navedeno kako se kreira kategorija i kako se definišu tagovi. Post se unosi pomoću editora koji je vrlo sličan već poznatim editorima. Pored teksta, možete ubaciti sliku, video, audio fajl… (1), hiperlink,….

wp-2

Ako želite da bude vidljivo samo par redova ili reči tj. samo jedan deo posta, a da se ostatak posta može dodatno prikazati, koristite dugme Insert More tag (2). Post se objavljuje klikom na dugme Publish (3).

Tagovi, kategorije, komentari i lozinke

Tagovi su ključne reči kojima identifikujete vaš unos. Ovo je opciono (ne mora se uneti), ali može pomoći prilikom pretrage. Tagovi se ubacuju klikom na dugme Add (5). Ukoliko se u okviru bloga pominju različite teme, preporučljivo je da kategorizujete vaše postove. Na taj način je posetiocima lakše da pretražuju vaš blog tj. da nađu željene teme. Novu kategoriju dodajete klikom na odgovarajući link (4). Iz liste postojećih kategorija čekirate jednu ili više i na taj način tekući post pridružujete nekoj kategoriji ili kategorijama. Komentari su dobar način da ohrabrite posetioce na dikusiju. Dakle možete, a ne morate, da omogućite posetiocima da komentarišu vaše postove i na taj način omogućite posetiocima da dikutuju i razmenjuju mišljenja o aktuelnim temama. Data vam je mogućnost i da neke postove zaštitite lozinkom (passwordom).

Menjanje izgleda bloga – themes and widgets

Na Internetu možete naći veliki broj tema za WP blog.

Pronađite ih na https://wordpress.org/themes/
Sigurni linkovi su još i http://wpshower.com/ i http://smashingmagazine.com/

Nakon  download-a, potrebno je da upload-ujete temu na WP i da je aktivirate, tj. izaberete.

wp-3

Daje vam se mogućnost da uređujete sidebar dodavnjem widget-a. Widget-i (dodaci) su nešto poput modula koje možete dodati u okviru sidebar-a i možete ih raspoređivati kako želite na jednostavan način.
Kao vlasnik sajta vi možete da cenurišete komentare, da definišete user-e, da uređujete blog,… Sva ova i slična podešavanja zadajete u okviru Settings-a (4). Možete dodati user-e, a možete im i omogućiti da se sami registruju. Ima različitih nivoa user-a u WP.  Administrator ima pristup svim opcijama, dok ostali user-i imaju ograničen pristup. Prilikom kreiranja menija (3), neophodno je  zadati naziv menija i dodati stavke menija. Stavke menija (linkovi u okviru menija) mogu da vas usmere ka nekom drugom sajtu, ka nekoj stranici vašeg bloga ili ka nekoj kategoriji postova. U zavisnosti od aktivne teme bloga, možete da postavite jedan ili više menija, i najčešće treba da ga „prevučete“ u vidu widget-a na sidebar (prilikom kreiranja menija, kreira se i widget Custom menu).

Plugins

Plugin-i vam omogućavaju da na vrlo jednostavan način proširite funkcionalnost bloga. Na Internetu je veliki broj besplatnih plagina koje vrlo jednostavno možete download-ovati i na vrlo jednostavan način upload-ovati na vaš WP blog. Nakon ovaoga, neophodno je aktivirati plugin koji želite da koristite. U zavisnosti od vrste plugin-a za koji ste se odlučili razlikuju se podešavanja za svaki od njih.

Pronađite ih na https://wordpress.org/plugins/

Gtranslate

Gtranslate – plugin koji daje mogućnost brzog i jednostavnog prevoda bloga na željeni jezik. Nakon aktivacije u okviru odeljka Settings pojavljuje se link Gtranslate (1) koji vam otvara prozor za podešavanja prevoda koji je dat na slici. Podešavanja se tiču default-nog jezika, da li da se prikazuju zastave i padajući meni ili samo jedno do toga, koji jezici da budu dostupni, da li da se prevod otvara u novom prozoru, itd.

wp-5

Nakon ovih podešavanja na željenom mestu posta ili strane postavite [GTranslate] i nakon čuvanja, na tom mestu će biti pozicioniran prikaz Gtranslate-a. Mnogo je bolje da se Gtranslate postavi na sidebar u vidu widgeta, jer je tada u bilo kom trenutku dostupan posetiocu (za razliku od prethodnog slučaja, kada je vidljiv samo u okviru stranice ili posta na kom je postavljen). Ovo se postiže tako što se iz liste dostupnih widgeta, Gtranslate widget prevuče na željeno mesto sidebara.

wp-6

Previous Post

© 2021 marya web design studio